گواهی استاندارد آسانسور از طرف سازمان ملی استاندارد ارائه میشود و این گواهی به این معنی میباشد که آسانسور از نظر ایمنی تضمینشدهاست. امروزه از آسانسور برای کاربریهای مختلف استفاده میشود. طبیعتا باید یک استاندارد مشخص برای ایمنی بیشتر وجود داشتهباشد. در صورت عدم رعایت این استاندارد، احتمال بروز حوادث بیشتر خواهدشد؛ به همین دلیل توصیه میشود نسبت به اخذ گواهی استاندارد اقدام شود. این وسیله به طور مستقیم با جان افراد سر و کار دارد و باید استانداردسازی شود. همانطور که میدانید بدون اخذ استاندارد به ساختمان پایان کار دادهنمیشود.
باید به این نکته توجه شود که ممکن است یک آسانسور کششی یا هیدرولیکی، کاملا ایمن و بدون نقص اجرا شود؛ اما بدون داشتن گواهی استاندارد درواقع غیر استاندارد و بدون مجوز است. در این صورت مسئولیت بروز هرگونه حادثه برعهده مالک، مدیر و کارشناس مربوطه است؛ بنابراین باید نسبت به اخذ گواهینامههای اولیه اقدام شود.
پیشینه گواهی استاندارد آسانسور
تاریخچه مراحل نصب آسانسور در ایران به 80 سال پیش بازمیگردد. به دلیل افزایش تعداد طبقات در آپارتمانها و احداث برجها، استفاده از آسانسور بسیار رایج شد. در ساختمانهای بلندمرتبه استفاده از این سیستم برای دسترسی به طبقات ضروری است. به دلیل ساختار پیچیده و نوع عملکرد آسانسور، این وسیله با جان افراد سرو کار دارد. به همین منظور رعایت استانداردها در هنگام نصب و اجرا از اهمیت زیادی برخوردار است.
بعد از مدتی از ورود این سیستم به ایران، برای طراحی و نصب آسانسور، استانداردهایی تعیین و تدوین شد. این استانداردها کمکم به قانون تبدیل شدند؛ به طوریکه عدم رعایت آنها موجب عدم صدور پروانه ساخت شد. با این روند دیگر بروز حوادث و خسارتهای مالی و جانی نیز کمتر شدند.
با این حال امروزه نیز به دلیل عدم رعایت استانداردها، گاهی حوادثی مانند سقوط آسانسور رخ میدهند. بر اساس آمار هر ساله در اثر نقص ایمنی آسانسور، صدمات جبرانناپذیری ایجاد میشوند؛ زیرا برخی از افراد آسانسور را بدون رعایت استانداردها، نصب میکنند.
انواع گواهی استاندارد آسانسور کدامند؟
اگر در یک ساختمان از سیستم آسانسور برای جابجایی بین طبقات استفاده میشود، کسب گواهی استاندارد آسانسور الزامی است. براساس مقررات ملی ساختمان، پایان کار ساختمان تنها در صورت اخذ مجوزهای آسانسور داده خواهدشد؛ بنابراین مدیر و مالک ساختمان برای اخذ پایانکار موظف است دو نوع گواهی استاندارد آسانسور را اخذ کند. در ادامه این دو گواهی را ذکر خواهیم کرد.
-
گواهی استاندارد اولیه آسانسور
یک نوع گواهی استاندارد آسانسور وجود دارد که در هنگام نصب آسانسور باید اخذ شود. این گواهی اولیه همان مجوزی است که امکان اخذ پایان کار ساختمان را فراهم میکند. به منظور اطلاع از عملکرد درست آسانسور، بعد از نصب باید توسط کارشناس بازبینی شود. ایمنی و عملکرد درست آسانسور، در این بررسی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اگر در آسانسور مشکل خاصی دیده نشود گواهینامه استاندارد اولیه صادر خواهدشد. باید به این نکته توجه شود که دریافت مجوز ساختمان منوط بر دریافت این گواهی استاندارد است. این گواهی برای آسانسور اجباری است و حتما باید دریافت شود.
-
گواهی استاندارد ادواری آسانسور
همانطور که گفتهشد بعد از اخذ گواهی استاندارد اولیه آسانسور نوبت به دریافت پایانکار ساختمان میرسد. به منظور تکمیل پروسه استانداردسازی آسانسور، باید گواهی استاندارد ادواری نیز دریافت شود. هر سیستم آسانسور باید به صورت دورهای بررسی شود تا در صورت بروز مشکل، تمهیدات لازم انجام شود. در غیر این صورت احتمال بروز حوادث بیشتر خواهدشد و این برخلاف استاندارد ادواری است.
بر طبق گواهی ادواری، سرویس و نگهداری از آسانسور باید در طی سال انجام شود. حداقل باید این سیستم در سال یک بار توسط کارشناس بررسی شود. در این صورت میتوان تا حدودی ایمنی آسانسور را تضمین کرد. انجام سرویس دورهای توسط سرویسکار انجام میشود و به همین دلیل باید نسبت به اخذ گواهی استاندارد ادواری اقدام شود.
این نوع گواهی برای ساختمان اجباری نیست؛ اما به منظور تامین ایمنی بهتر است حتما این گواهی اخذ گردد. براساس آمار، آسانسورهایی که به صورت دورهای بررسی میشوند، با مشکلات فنی کمتری روبرو هستند. همچنین امکان بروز حوادث در آنها کمتر است.
مراحل اخذ گواهینامه استاندارد آسانسور
به منظور دریافت گواهی استاندارد آسانسور باید مراحل مختلفی طی شود. فرقی ندارد آسانسور برای حمل مسافر یا بار باشد؛ در هر صورت باید استانداردها را رعایت کرد. با رعایت استانداردها و اصول نصب آسانسور، این وسیله خطر جانی نخواهدداشت. در اینجا مراحل دریافت و اخذ گواهینامه اسانسور را ذکر خواهیم کرد.
- نصب و راهاندازی کامل آسانسور
- کپی مدارکی مانند کارت ملی و پروانه ساخت
- ارائه مدارک به شرکت آسانسور
- ثبتنام از طریق سایت در سامانه دریافت استاندارد
- دریافت کد رهگیری
- پرداخت هزینه بازرسی
- ارائه نقشهها و محاسبات به شرکت آسانسور برای درخواست بازرسی
- دریافت نوبت بازرسی
- بازرسی از آسانسور توسط شرکت
- تایید استاندارد بودن آسانسور
- بستن قرارداد
- ارسال قرارداد به شرکت بازرسی
- صدور گواهی استاندارد آسانسور
همانطور که گفته شد برای دریافت گواهی استاندارد باید مراحل ذکرشده انجام شود؛ اما این مراحل برای دریافت استاندارد ادواری است و در مرحله اول باید استاندارد اولیه اخذ شود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت گواهی استاندارد
به منظور دریافت گواهی استاندارد آسانسور باید یک سری مدارک ارائه شود. برگه بازرسی استاندارد شرکت، برگه تاییدیه مهندس ناظر،کپی از پروانه ساخت، کپی قرارداد شرکت نصاب، تمامی نقشهها و محاسبات و بیمهنامه اسانسور از مدارک مورد نیاز برای دریافت گواهی استاندارد هستند. به همین دلیل باید قبل از اقدام برای دریافت گواهی، مدارک فوق تهیه شوند و کلیه مدارک نیز باید تکمیل باشند.
سخن پایانی
با توجه شرایط اخذ گواهی استاندارد آسانسور، دریافت آن مراحل چندان دشواری ندارد. به همین دلیل اغلب مالکین ساختمان نسبت به اخذ استانداردها اقدام میکنند. بهتر است قبل از دریافت گواهینامه، نصب و راهاندازی اسانسور به دقت انجام و سپس عملکرد آن بررسی شود. در این صورت در هنگام بازرسی بدون هیچگونه مشکلی، استاندارد بودن سیستم تایید خواهدشد.
با تهیه لوازم آسانسور به صورت استاندارد، کارکرد آن تضمینشده خواهدبود. در واقع کیفیت قطعات و تجهیزات آسانسور میتواند در استاندارد بودن عملکرد آن نقش مهمی ایفا کند. به منظور ایمنی آسانسور و جلوگیری از بروز حوادث ناگوار، اخذ گواهی استاندارد ضروری است. فرقی ندارد که آسانسور کششی یا آسانسور هیدرولیکی باشد؛ در هر صورت باید برای استانداردسازی آن گواهیهای مورد نیاز اخذ شوند.
لوازم آسانسور یک وب سایت بزرگ محتوا محور در زمینه قطعات آسانسور، اطلاعات کامل در رابطه با محصولات و شیوه راه اندازی آسانسور به صورت آموزشی و تخصصی ارائه میدهد.